Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ (FREEDOM)

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ (FREEDOM)
Συγγραφέας: Franzen Jonathan
Εκδοτικός Οίκος: Ωκεανίδα
Μετάφραση: Χατχούτ Ρένα
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Σελίδες: 786

Από το οπισθόφυλλο:
H Πάτι κι ο Γουόλτερ Μπέργκλαντ ήταν απ' τους πρωτοπόρους της γενιάς τους, με περιβαλλοντικές ανησυχίες, ιδανικοί γείτονες, υποδειγματικοί οικογενειάρχες. Έβαζαν το λιθαράκι τους για έναν καλύτερο κόσμο.
Τώρα όμως, στη νέα χιλιετία, οι Μπέργκλαντ έχουν γίνει ένα μυστήριο. Γιατί ο έφηβος γιος τους μετακόμισε στην επιθετικά ρεπουμπλικάνικη οικογένεια του διπλανού σπιτιού; Γιατί ο Γουόλτερ άρχισε να εργάζεται σε μεγάλες Εταιρείες Άνθρακα; Τι ρόλο παίζει ακριβώς ο Ρίτσαρντ Κατς -εκκεντρικός ροκάς κι ο καλύτερος φίλος αλλά και αντίζηλος του Γουόλτερ από τα φοιτητικά του χρόνια; Και πάνω απ' όλα, τι συνέβη στην Πάτι; Γιατί το λαμπερό αστέρι της γειτονιάς έγινε μια μαινάδα που έχει αρχίσει να τρελαίνεται μπροστά στα μάτια όλων;
Στο πρώτο του μυθιστόρημα μετά τις "Διορθώσεις", ο Τζόναθαν Φράνζεν μας έδωσε μια εποποιία για τον έρωτα και το γάμο στη σύγχρονη εποχή. Η "Ελευθερία" καταγράφει με κωμικοτραγικό τρόπο τους πειρασμούς και τις υποχρεώσεις της ελευθερίας: τις συγκλονιστικές εμπειρίες του εφηβικού πάθους, τους μαγκωμένους συμβιβασμούς της μέσης ηλικίας, το αντίτιμο της άναρχης εξάπλωσης των προαστίων, το βαρύ φορτίο της εξουσίας. Περιγράφοντας τα σφάλματα και τις χαρές των πρωταγωνιστών της Ελευθερίας καθώς παλεύουν να μάθουν πώς να ζουν σ' έναν κόσμο που τους προκαλεί όλο και μεγαλύτερη σύγχυση, ο Φράνζεν μας έδωσε μια ανεξίτηλη και βαθιά συγκινητική απεικόνιση της εποχής μας.

Απόσπασμα 1ο:
H προσωπικότητα που είναι επιρρεπής σε όνειρα απεριόριστης ελευθερίας είναι μια προσωπικότητα επίσης επιρρεπής, αν τα όνειρα δεν πραγματοποιηθούν, σε αισθήματα μισανθρωπίας και στοργής.

Απόσπασμα 2ο:
Εκείνος και η γυναίκα του αγαπιούνταν και προκαλούσαν καθημερινά πόνο ο ένας στον άλλο. Όλα τ΄ άλλα που έκανε στη ζωή του, ακόμα και η λαχτάρα του για τη Λαλίθα, δεν ήταν τίποτα περισσότερο από μία φυγή από αυτή την κατάσταση. Εκείνος και η Πάτι δεν μπορούσαν να ζήσουν μαζί και δεν μπορούσαν να φανταστούν ότι θα ζήσουν χώρια. Κάθε φορά που είχαν φτάσει στο αφόρητο σημείο θραύσης, αποδεικνυόταν ότι μπορούσαν να προχωρήσουν κι άλλο χωρίς να σπάσουν.

Σχόλια:
Μπορεί να φταίει το γεγονός ότι όταν το διάβασα δεν ήμουν σε πολύ καλή ψυχολογική κατάσταση (ή καλύτερα ήμουν σε κακή) και ότι και εγώ αντιμετώπιζα σοβαρά προβλήματα με το γάμο μου, όπως και οι πρωταγωνιστές του βιβλίου. 

Μπορεί να φταίνε οι μεγάλες προσδοκίες που μου δημιουργήθηκαν από τις κριτικές τόσο του βιβλίου, όσο και του συγγραφέα που ανέβασαν τον πήχη τόσο ψηλά που ήταν αδύνατο να ξεπεραστεί.

Όποιος και αν είναι ο λόγος το συμπέρασμα είναι το ίδιο:
Το βιβλίο αυτό δεν μου άρεσε, οι 700 και βάλε σελίδες του με κούρασαν και πολύ πριν από τη μέση φυλλομετρούσα το βιβλίο για να δω πόσο μου απομένει.  Δεν θα πω ότι δεν είχε καλά στοιχεία, όπως τα αποσπάσματα που προανέφερα. Μπορεί να περιγράφει επακριβώς τον έρωτα και το γάμο της σύγχρονης εποχής, αλλά ο τρόπος είναι αδιάφορος: ούτε κωμικός, ούτε πρωτότυπος, ούτε συγκινητικός. Δεν ταυτίζεσαι με τους ήρωες, δεν συμπάσχεις με τα προβλήματά τους, δεν ενδιαφέρεσαι πραγματικά για τη ζωή τους. Όχι γιατί η ζωή αυτή είναι εξωπραγματική, αλλά επειδή δεν έχει κάτι να σου πει για τη δική σου ζωή, πέρα από το γνωστό και τετριμμένο συμπέρασμα ότι η ελευθερία δεν είναι εύκολο πράγμα, ότι απαιτεί θυσίες σε καθημερινή βάση, ότι εν τέλει είναι μια έννοια κατά βάση ουτοπική, γιατί χρειαζόμαστε τον διπλανό μας, τον σύζυγο, τον εραστή, τα παιδιά μας, για να αισθανθούμε ολοκληρωμένοι.

Με λίγα λόγια, πρόκειται για ένα μελαγχολικό βιβλίο, που όμως δεν προσθέτει κάτι σε ότι αφορά το νόημα της ζωής και το ρόλο που παίζει η ελευθερία σε αυτόν.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου